Dostupni linkovi

Sakašvili imenovao novog premijera Gruzije


Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili imenovao je za novog premijera uticajnog političara Vana Merabišvilija koji je do sada bio ministar policije.

Gruziju u oktobru čekaju parlametarni izbori, posle kojih će premijer imati znatno veću ulogu, a u januaru slede predsednički izbori na kojima Sakašvili, koji je već osam godina na vlasti, neće moći da se kandiduje.

Od dolaska Sakašvilija na vlast pre osam godina Merabišvili je bio uz njega i najviše je poznat po ambicioznim reformama kojima je od gruzijske korumpirane policije napravio profesionalnu službu.

Sakašvili je kasno sinoć obznanio imenovanje novog premijera koji će prema ustavnim promenama iz 2010. moći da oblikuje politiku vlade i imati ovlašćenja mimo ekonomije - moći će da imenuje članove vlade, uključujući ministre odbrane i policije, dok će predsednik ostati vrhovni komandant.

Gruzijski predsednik koji je bivšu sovjetsku republiku približio Zapadu s ciljem da jednog dana uđe u NATO i EU, nije isključio da će biti premijer posle novih izbora, ali bi to, kako ocenjuje agencija AP, donelo neželjeno poređenje s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sakašvili želi da ostane upamćen kao demokrata i reformista, a poređenje s Putinom je za njega dodatno nezgodno pošto su oni otvoreno izražavali međusobno neprijateljstvo od kratkog rata 2008. između Rusije i Gruzije.
XS
SM
MD
LG