Dostupni linkovi

Delo: Demokrate na vlast u Srbiji može vratiti srpska repriza grčkog scenarija


Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, kojem je srpski predsednik Tomislav Nikolić dodelio mandat za sastav nove vlade, požurio je sa izjavom da ga ne zanima nebeska Srbija, piše Delo u svom vikend izdanju.

Delo piše da "ako je koji srpski političar svestan kada šta treba zaboraviti i kada se čega setiti sigurno je to Dačić, koji je 2008. izveo životnu političku trgovinu."

"Vođa socijalista je u stilu Miloševića u predizbornoj kampanji sa rečima 'Malo morgen!' Borisu Tadiću i Tomislavu Nikoliću, koji su bili uvereni u glatku pobedu poručio da prave račun bez krčmara," navodi list i podseća da je "na srpskim superizborima Dačić položio ispit i zbog toga, jer se Demokratska stranka i Srpska napredna stranka nisu mogle dogovoriti o velikoj koaliciji."

Delo, međutim, dodaje da "iako se u političkom pokeru pobeda osmehuje Dačiću, kamen spoticanja ostaje činjenica da se za krmu srpske vlade najverovatnije vraća bivši poverenik srpskog vožda, koji je nakon 2000. i narodnog ustanka bio skinut sa položaja i izručen" Haškom tribunalu.

Ako Dačić sastavi parlamentarnu većinu i novu vladu, koja bi preživela do kraja mandata, lideru DS Borisu Tadiću preti politička smrt, navodi Delo.

"Demokratska stranka uprkos tome nije potpuno bez aduta," piše list i dodaje da je "srpska vlada kupovala mir zaduživanjem", kao i da javni dug iznosi oko 55 odsto BDP, "Narodna banka Srbije sprečava drastičan pad dinara neprestanim zahvatanjem iz deviznih rezervi, a budžetski manjak je težak oko dve milijarde evra."

Demokrate, piše još Delo, mogu računati na to da je Dačiću "moguće prigovoriti na mnogo čemu" i da "nova vlada neće biti kadra rešiti novu krizu."

Demokrate može na vlast vratiti jedino "srpska repriza grčkog scenarija," zaključuje slovenačko Delo u vikend izdanju.
XS
SM
MD
LG