Dostupni linkovi

Aktiviranje prve nuklearke u Japanu nakon Fukušime


Japanska kompanija Kansai Elektik Pauer ponovo će večeras da pusti u rad reaktor broj tri centrale Ohi na zapadu zemlje.

Time će biti okončan period bez atomske energije u Japanu, uveden posle havarije u centrali Fukušima u martu 2011. godine.

Protiv ponovnog korišćenja atomske energije sastavljena je peticija za koju ima više od 7,5 miliona potpisa a poslednja dva petka desetine hiljada ljudi demonstrirala je protiv nuklearnih centrala ispred rezidencije japanskog premijera u Tokiju.

Tri dana stotine demonstranata takođe opsedaju sedište centrale Ohi u pokušaju da spreče njeno puštanje u rad blokiranjem pristupa zgradi.

Trenutno svih 50 nuklearnih reaktora u Japanu zaustavljeno je ili zbog mougućih zemljotresa ili zbog redovnog održavanja što je uvedeno posle zemljotresa i cunamija 11. marta prošle godine u kome je uništena severoistočna obala i teško oštećena centrala Fukušima.

Ovo su prvi reaktori kojima je odobren nastavak rada. Jedinice tri i četiri centrale Ohi za sada jedine imaju dozvolu da se ponovo aktiviraju pošto su prošle tehničke provere i političke prepreke.

Time će se okončati dvomesečni period bez nuklearne energije u Japanu, mada su mnogi građani želeli da se to produži na neodređeno vreme.
XS
SM
MD
LG