Dostupni linkovi

Dačić protiv nove zakletve Žandarmerije


Žandarmerija ne treba više da koristi zakletvu u kojoj se navodi da Srbije i srpskog naroda nema bez Kosova da ne bi bilo nedoumica da li njen tekst predstavlja metaforu ili prijetnju, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić kaže da to nije zvanična zakletva Žandarmerije i da on taj tekst nikada nije odborio, a ni potpisao.

"Svaka jedinica u MUP-u ima svoju slavu, a slava Žandarmerije je Vidovdan, pa pretpostavljam da je zbog toga i sve drugo u tom znaku", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo da ne treba davati alibi da neko posumnja u dobre namjere Srbije i dodao da žandarmerija ni bilo koja druga jedinica vojske ili policije nikada ne bi uradila bilo šta bez komande državnog vrha što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost.

Dačić je ponovio da Srbija i njena vlada žele da budu faktor stabilnosti i ocijenio da je Srbiji najviše u interesu da region bude miran i stabilan.

Zakletva pripadnika Žandarmerije posvećena je Kosovu bez kojeg, kako se navodi, 'ne postoji srpski narod i Srbija', a prvi put se mogla čuti 28.juna, na Vidovdan, na proslavi Dana ove jedinice.
XS
SM
MD
LG