Dostupni linkovi

Hejg poziva Kinu i Rusiju na dijalog o Siriji


Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg zatražio je danas od Rusije i Kine da se saglase sa zapadnim silama o političkoj tranziciji za Siriju na kriznom sastanku u Ženevi ali je i konstatovao da će razgovori biti teški.

"Postoji šansa za međunarodna zajednica bude mnogo snažnika i da djeluje robusnije ali to možemo učiniti uz saglasnost Rusije i Kine", rekao je Hejg novinarima po dolasku na razgovore u UN u Ženevi.

Šeffovi diplomatija iz zapadnih sila i arapskih zemalja prisustvuju sastanku koji je zatražio specijalni predstavnik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan kako bi pokušali da izraed strategiju za okončanje 16-mjesečnog sukoba u Siriji ali nesuglasice oko sudbine sirijskog predsjednika Bašara al Asada i dalje postoje.

Hejg je naglasio da, prema njihovom viđenju, stabilna budućnost za Siriju i stabilan politički proces znači da Asad treba da ode sa vlasti u sklopu dogovora o tranzicionom procesu.

Američki državni sekretar Hilari Klinton i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastali su se sinoć u Sankt Peterburgu ali nisu uspjeli da riješe nesuglasice.

Rusija insistira na tome da strane sile ne smiju da Siriji nameću bilo kakav tranzicioni plan.
XS
SM
MD
LG