Dostupni linkovi

Morsi namerava da obrati demonstrantima u KairuNovoizabrani egipatski predsednik Mohamed Morsi planira danas da se obrati hiljadama ljudi koji kampuju na kairskom trgu Tahrir, u znak protesta zbog toga što je vojska zadržala vlast uprkos izboru novog civilnog lidera.

Morsi iz islamističkog Muslimanskog bratstva prvi je izabrani predsednik posle narodnog ustanka koji je primorao višedecenijskog lidera Hosnija Mubaraka da podnese ostavku.

Novi predsednik se, međutim, već suočava sa ozbiljnim izazovom, pošto su vladajući generali koji nadgledaju tranziciju vlasti doneli niz mera kojima će biti potkopana njegova vlast i pre nego što položi zakletvu.

Vladajući generali rekli su da će prebaciti vlast na novoizabranog predsednika do 1. jula.

Nekoliko dana, međutim, pre nego što je Morsi zvanično proglašen pobednikom izbora, oni su sebi povećali ovlašćenja, a umanjili predsednikova.

Ustavnom deklaracijom, generali su sebe proglasili zakondavcima i raspustili prvi slobodno izabran parlament zemlje, kojim su dominirali islamisti.

Demonstranti žele da generali opozovu deklaraciju i ponovo uspostave parlament.

Agencija AP navodi da će prvi test borbe za vlast sa generalima za Morsija biti sutra, kada će on položiti predsedničku zakletvu pred visokim državnim sudom, iako, po tradiciji, predsednici to čine pred parlamentom.

Mnogi demonstranti smatraju da je Morsijevo polaganje zakletve pred sudom, naloženo ustavnom deklaracijom generala, ustupak vojsci.
XS
SM
MD
LG