Dostupni linkovi

Prijevoznicima iz RS zabranjena blokada graničnog prijelaza Rača


Udruženje prijevoznika iz Republike Srpske (RS) za unutrašnji i međunarodni transport iznijelo je niz primjedbi na stanje na graničnom prijelazu i terminalu Rača, kod Bijeljine, koje su namjeravali da blokiraju od 2. jula pa do iznalaženja odgovarajućeg rješenja za te probleme.

Međutim, iz Granične policije BiH je na njihov zahtjev odgovoreno da propisi koji regulišu njihove nadležnosti ne predviđaju mogućnost izdavanja odobrenja za blokadu graničnog prijelaza i da im zbog toga odobrenje za blokadu i ne može biti izdato.

Podsjećaju prijevoznike i da se granični prijelazi ne mogu smatrati mjestima koja su „pogodna“ za okupljanje osoba, jer bi time mogla biti ugrožena sigurnost državne granice te onemogućeno izvršavanje poslova i zadataka iz nadležnosti Granične policije BiH.

“Također, najavljena blokada bi uzrokovala obustavu saobraćaja preko graničnog prijelaza, čime bi bili ugroženi interesi i prava drugih osoba, koja se ostvaruju prelaskom državne granice“, navodi se u dopisu Granične policije BiH Udruženju prijevoznika RS-a za unutrašnji i međunarodni transport.

Iz Granične policije BiH je naglašeno i da su prijevoznicima nadležni iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH već izrazili spremnost za rješavanje problema na koje su oni ukazali.

Prijevoznici iz ovog udruženja RS-a naveli su prethodno da su uslovi u kojima borave na Rači „krajnje nehumani i nisu za kameno doba, a naročito ne za 21.vijek“. Iznijeli su primjedbe i na nekorektan odnos prema prijevoznicima na tom graničnom prijelazu, te na loše higijenske i druge uslove na carinskom terminalu.
XS
SM
MD
LG