Dostupni linkovi

Annan predložio tranzicijsku vladu u Siriji


Međunarodni posrednik Kofi Annan predložio je uspostavljanje tranzicijske vlade u Siriji u koju bi bili uključeni pristalice predsjednika Bašara el-Asada i pripadnici opozicije kako bi se našlo političko rješenje krize, izjavile su u srijedu diplomate.

Glavne sile, Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska, podržavaju ovu ideju o kojoj će se razgovarati u subotu na sjednici Akcione grupe za Siriju u Ženevi, precizirali su diplomati.

Prema šemi koju je predložio Annan, ova nova koaliciona vlada mogla bi uključiti članove aktuelne sirijske vlade i opozicionih grupa, ali ne i dužnosnike "čija bi prisutnost mogla štetiti tranziciji, potkopati kredibilitet nove vlade i napore za pomirenje", objasnio je jedan diplomat.

"Ako je Rusija prihvatila ovaj plan, to bi moglo značiti da je ona spremna za Asadaov odlazak", kazao je on. Jedan drugi zapadni diplomat je bio skeptičan u vezi s tim, ocijenivši da "Rusi nisu spremni napustiti Asada i prihvatiti ideje suprotne njihovim interesima".

Ideja o koalicionoj vladi dio je "osnovnih principa za tranziciju" u Siriji što ih je Anan uputio ministrima vanjskih poslova koji će prisustvovati skupu u Ženevi.

Skupu će prisustvovati stalne članice Vijeća sigurnosti SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

Pozivi su upućeni Turskoj, visokom predstavniku Evropske unije, glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i glavnom tajniku Arapske lige.

Ova "Akciona grupa" treba da se dogovori o "direktivama i principima za političku tranziciju koju vode Sirijci".
XS
SM
MD
LG