Dostupni linkovi

Veliki požar u Koloradu zahvatio 300 kuća, evakuisano 36.000 ljudi


Ogroman požar koji je zahvatio Kolorado Springs u SAD zahvatio 200 do 300 kuća, piše lokalna štampa. Evakuisano 36.000 ljudi. Žrtava nema, saopštile vlasti.

Kolarodo Springs, koji je drugi po veličini grad u američkoj saveznoj državi Kolorado, udaljen stotinak kilometara od Denvera, juče je bio pod debelim slojem dima, a u stambenim kvartovima plamenovi su bili visoki nekoliko metara. Požar je tokom dana nastavio da se širi i uništio skoro 7.500 hektara vegetacije.

Lokalni list "Kolorado springs gazet" objavio je sinoć da je vatra zahvatila 200 do 300 kuća.

Guverner države Kolorado Džon Hikenluoer izjavio je da se za sada ne zna šta je uzrokovalo požar. "Ima indicija da je požar uzrokovao neki kriminalac, ali moguće je da je nastao zbog munje", rekao je on.

Kako navodi agencija Frans pres, kod Kolorado Springsa mogle su se videti kolone automobila, kako napuštaju grad, a zbog jakog, promenljivog vetra ne može se pretpostaviti u kojem će se pravcu proširiti požar.

Predsednik SAD Barak Obama je najavio da će u petak otići u Kolorado.

U blizini je još nekoliko požara, a jedan od najvećih je kod Fort Kolinsa, 100 kilometara od Denvera, gde je izgorelo 35.000 hektara
vegetacije.

Zbog visoke temperature i suve klime, zapad SAD često zahvataju požari, posebno države Kolardo, Utah, Montanu, i novi Mesiko.
XS
SM
MD
LG