Dostupni linkovi

Kofi Anan predlaže prelaznu koalicionu vladu u SirijiIzaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan predložio je formiranje prelazne, koalicione vlade u Siriji da bi se okonačao sukob pobunjenika i vlasti u toj zemlji.

Predstavnici UN su saopštili da svjetske sile (Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija, i Francuska) podržavaju Ananov predlog, o kojem će se razgovorati u subotu u Ženevi.

U koalicionoj vladi, koju predlaže Kofi Anan, bile bi pristalice predsjednika Sirije, Bašara al Asada, i predstavnici opozicije.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je da Ananov prijedlog neće biti automatski prihvaćen, i da će biti osnovna tema razgovora ministara.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je u posjeti Helsinkiju, je izjavila da podržava prijedlog izaslanika UN i Arapske lige, i da smatra da je to put za političku tranziciju u Siriji.

Međunarodna istražna komisija koja ima mandat UN, juče je saopštila da se sukob u Siriji pogoršava i sve više liči na građanski rat, uz sve žešće vjerske sukobe.
XS
SM
MD
LG