Dostupni linkovi

File: Jedinstven glas ubrzava integraciju BiH


Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u Briselu, gdje se sastao sa bh. liderima na početku dijaloga o procesu pristupanja Evropskoj uniji, da brzina integracije zavisi od od toga koliko brzo bh. političari nađu jedinstveni stav u razgovorima sa Unijom.

"BIH, kao što sam rekao, ima evropsku perspektivu, i o tome postoji potpuni kosenzus među državama članicama EU, ali od političara zavisi da definišu brzinu i koliko duboko će taj proces ka evropskoj perpsektivi trajati, i to me dovodi do toga zašto smo organizovali ovaj sastanak i dijalog na visokom nivou i zašto smo pozvali sve predstavnike," kazao je File na konferenciji za novinare u pauzi sastanka.

"Željeli smo da im dodatno objasnimo kako proces prisupa funcioniše, sa posbenim fokusom na mehanizme koordinacije.Više puta smo jasno naznačili da bi za sljedeću fazu pristupnih pregovora bilo veoma važno da BIH govori jednim glasom. Takođe smo naznačili da ovaj zahjev neće dovesti u opasnost postojanje entiteta i ovaj sastanka danas je o tome, koji će mehanizmi u okviru nadležnosti i kompetencija biti na državnom nivou," izjavio je on.

"Naš pristup nije da listamo sve modele 27 država članica, već smo izabrali dobre govornike koji će na konkretnim primjerima pokazati dobre modele u konkretnim slučajavima, ne samo koliko je važan ovaj mehanizam već i šta potrebno koordinirati na kojem polju i sa kojim rezulatima. Ja ne inistiram da se ovaj sastanak okonča sa jasnom idejom kako taj koordinacioni mehanizam treba da izgleda u slučaju BiH, mislim da je na političarima nakon što im uspijemo pokazati što je moguće više informacija da to razmotre u skladu sa potrebama njihove zemlje i građana i da se sami odluče," kazao je evropski zvaničnik.
XS
SM
MD
LG