Dostupni linkovi

Smijenjen češki ministar pravde jer je tražio više novca


Češki premijer Petr Nečas smijenio ministra pravde Jiržija Pospišila jer je u eri štednje zatražio dodatnih 40 miliona eura za svoj resor.

Smjenjivanje najpopularnijeg ministra u češkoj vladi jutros je potpisao i češki predsjednik Vaclav Klaus.

"Izgubio sam povjerenje u Pospišila. Nije uspio da savlada svoju menadžersku ulogu u ministarstvu. Svi ministri preduzimaju bolne mjere, a on je zatražio da se poveća budžet njegovog ministarstva", kazao je danas Nečas na vanrednoj konferenciji za novinare u Pragu.

Smenjivanje popularnog ministra i to uz obrazloženje da umjesto da štedi još i traži pare, došlo je kao grom iz vedra neba, a i sam ministar je tek jutros saznao da će biti smijenjen.

Mediji tragaju za drugim mogućim, skrivenim povodima tog smjenjivanja budući da je Pospišil ne samo da jedan od najpopularnijih čeških političara, već je do sada dobijao sve pohvale za rad u resoru.

Pored ostalog pohvaljen je, za izmjene zakona kojima je ograničio bahatost privatnih sudskih izvršitelja ili za savremeni novi građanski zakon koji je konačno zamijnio stari komunistički još iz 1960-tih godina.

Pospišil je u očima stručnjaka i javnosti cijenjen i zato što je uspio da smijeni šefa tužilaštva u Pragu Vlastimila Rampulu zbog ometanja istrage o korupciji u nekim skandalima u koje su bili umiješani političari, recimo kupovinu aviona Gripen za češku armiju.
XS
SM
MD
LG