Dostupni linkovi

Asad: Sirija je u ratnom stanju


Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je rekao da je njegova zemlja u ratnom stanju i naredio svojoj vladi da uguši antirežimski ustanak dok je Turska obećala odmazdu zbog rušenja jedne njene letjelice.

U međuvremenu, pobunjeničke snage i sirijske vojne jedinice su se sukobile u blizini kontrolnih punktova elitne Republikanske garde u predgrađima Damaska, dok je 116 osoba poginulo diljem zemlje.

Zbog rasta tenzija antirežimskog ustanka, koji je ušao u 16. mjesec, Asad je priznao da se Sirija nalazi "istinskom ratnom stanju".

"Jer se nalazimo u ratnom stanju, sve naše politike i sposobnosti moraju biti iskorištene za postizanje pobjede, rekao je on novoj vladi", izvjestila je državna agencija SANA.

Sirijski opservatoriji za ljudska prava saopštio je da je u utorak poginulo 68 civila, 41 vojnik i sedam pobunjenika.

Žestoki sukobi su izbili u blizini kontrolnih punktova Republikanske garde u Kudsaji i El-Hami, koji su udaljeni nekoliko kilometara od Damaska, rekao je predsjednik Opservatorija Rami Abdel Rahman za AFP u Bejrutu.

On je rekao da je ovo prvi put da se artiljerija koristi "tako blizu glavnog grada".

SAD kažu da "očajni" Asad polako gubi vlast, navodeći kao razlog povećan broj vojnih dezertera i izbijanje sukoba u blizini Damaska, a Amerika je takođe ponudila novu podršku svom NATO savezniku Turskoj nakon što su sirijske snage oborile jedan od turskih borbenih aviona prošle sedmice.
XS
SM
MD
LG