Dostupni linkovi

UN: Još bez uslova za nastavak rada posmatrača u Siriji


Šef mirovnih operacija Ujedinjenih nacija Erve Ladsu ocenio je da se nisu stekli uslovi za nastavak aktivnosti posmatrača UN u Siriji, javljaju u utorak diplomatski izvori iz svetske organizacije.

Aktivnosti posmatrača UN suspendovane su 16. juna zbog nastavka nasilja u Siriji, mada je Misija UN za nadzor (UNSMIS) ostala tamo.

Ladsu, koji se danas obratio Savetu bezbednosti UN, rekao je da su civili sve više u opasnosti u Siriji i da se vojne operacije dve strane nastavljaju.

"Uslovi nisu povoljni za obnovu operacija (UN)", ocenio je on, a prenose diplomate.

Ladsu je rekao da će UN sve teže planirati obnovu svojih akcija kako što se nasilje bude intenziviralo. On je rekao da će oko 300 nenaoružanih vojnih posmatrača nastaviti da pomaže humanitarnim organizacijama koje pokušavaju da pomognu stanovništvu.

Šef tima posmatrača general Robert Mud objavio je 16. juna "suspenziju" misije zbog "jačanja nasilja". Posmatrači su od tada prestali da patroliraju i smanjili su broj kontakata sa učesnicima u sukobu.

Misija UN je raspoređena u Siriji u aprilu kako bi nadgledala prekid vatre predložen u okviru mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Anana, koji je od početka kršen. Više puta je posmatračima onemogućeno da posete određene oblasti, a njihova vozila bila su meta napada. Mandat posmatrača ističe 20. jula kada UN treba da odluči da li da ga produži ili ne.
XS
SM
MD
LG