Dostupni linkovi

Pred Višim sudom u Beogradu presuda za zočine u Lovasu


Odeljenje Višeg suda za ratne zločine izreći će danas presudu 14-orici pripadnika bivše JNA i paravojne formacije "Dušan Silni", optuženima za ubistvo 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj 1991. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je u završnoj reči krajem aprila da optuženi budu kažnjeni na ukupno 160 godina zatvora, dok je odbrana predložila oslobađajuće presude.

Za prvooptuženog Ljubana Devetaka zamenik tužioca za ratne zločine Veselin Mrdak tada je predložio maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, dok je za drugooptuženog Milana Devčića zatražio kaznu od 10 do 11 godina.

Za ostale optužene Milana Radojčića, Željka Krnjajića, Miodraga Dimitrijevića, Darka Perića, Radovana Vlajkovića, Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića, Sašu Stojanovića, Dragana Bačića, Zorana Kosijera, Petronija Stevanovića i Aleksandra Nikolaidisa, tužilaštvo je predložilo kazne od šest do 15 godina zatvora.

Suđenje za ratni zločin u Lovasu je počelo 2008. godine, tokom pretresa saslušano je 194 svedoka, a zabeleženo je 16.000 stranica transkripta.

Okrivljeni se terete da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", ubili 70 hrvatskih civila, tokom oktobra i novembra 1991. godine. U optužnici se navodi da su tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, ubijena 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.
XS
SM
MD
LG