Dostupni linkovi

Vlada FBiH arbitru za Brčko: Nisu ispunjene sve obaveze



Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uputila je pismo Arbitražnom tribunalu za Brčko u kome navodi da se nisu stekli uslovi da supervizor, uz odobrenje visokog predstavnika, izvesti Tribunal da su oba entiteta u potpunosti ispunila obaveze u omogućavanju uspostavljanja institucija Brčko distrikta BiH.

Federalna Vlada u pismu ističe da bi eventualna odluka Saveta za sprovođenje mira u BiH o okončanju režima supervizije u Brčkom, pre nego što budu ispunjeni svi uslovi propisani Konačnom odlukom, bila u suprotnosti s tom odlukom, pa Vlada FBiH traži od Arbitražnog tribunala da se zvanično odredi o ovom pitanju.

Vlada FBiH podseća na ocenu Parlamenta FBiH da Republika Srpska još nije u celosti ispunila sve obaveze iz Konačne odluke, niti je pokazala spremnost na pridržavanje svih svojih obaveza prema Brčkom iz te odluke, Statuta Brčkog i Amandmana jedan na Ustav BiH.

U pismu je zatraženo da pre razmatranja odluke o okončanju režima supervizije za Brčko budu rešena vitalna pitanja kao što su zastupanje distrikta u institucijama BiH, finansiranje i infrastruktura, te njegovo snabdevanje električnom energijom.

Vlada FBiH smatra da je nužno da Parlamentarna skupština BiH donese zakon o Brčko distriktu čime bi, sveobuhvatno i trajno, bila regulisana nerešena pitanja i sve oblasti ekonomskog, društvenog i političkog života u Brčkom, a koja su dosad bila regulisana odlukama i zaključcima entitetskih vlasti.

Supervizor za Brčko i zamenik visokog predstavnika Roderik Mur je 23. maja doneo odluku o "zamrzavanju" supervizije.
XS
SM
MD
LG