Dostupni linkovi

EU poziva Tursku na uzdržanost



Šefovi diplomatija EU pozvali su danas na uzdržanost nakon što je Turska optužila Siriju da je oborila jedan od njenih izviđačkih aviona, ističući da će pojačati pritisak na predsednika Bašara al Asada.

"Veoma smo zabrinuti zbog onoga što se desilo i porodica pilota koji se vode kao nestali. Od Turske tražimo da se uzdrži u svom odgovoru", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ministri inostranih poslova EU sastaju se danas u Luksemburgu, dan pre sastanka NATO-a, na kojem će biti razgovora o reagovanju na incident za koji Turska navodi da se desio u međunarodnom vazdušnom prostoru i bez upozorenja.

Zvaničnik EU je rekao da su na crnu listu dodali jednu osobu i šest sirijskih kompanija. Do sada je EU zamrznula imovinu i uvela je zabrane za putovanja za više od stotinu osoba odgovornih ili saučesnika u nasilnim represalijama protiv sirijskog naroda.

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg pozvao je na pojačanje pritiska, ali je naglasio da incident sa vojnim avionom neće izmeniti situaciju u Siriji, gde pobuna protiv Asada traje već 16 meseci.

Prema podacima UN, vladine snage ubile su više od 10.000 ljudi, dok sirijske vlasti navode da su najmanje 2.600 pripadnika vojske i drugih ogranaka bezbednosnih snaga ubili takozvani islamistički teroristi, finansirani iz inostranstva.
XS
SM
MD
LG