Dostupni linkovi

Morsi za obnavljanje odnosa sa IranomNovi egipatski predsednik Mohamed Morsi založio se danas za jačanje odnosa Irana i Egipta koji su u prekidu više od 30 godina, i dodao da je potrebna "revizija" mirovnih
sporazuma sa Izraelom.

U intervjuu iranskoj agenciji Fars, Morsi je rekao da bi jačanje odnosa Irana i Egipta doprinelo "strateškoj ravnoteži u regionu i da je to deo njegovog programa".

Morsi je takođe najavio da će Egipat izvršiti "reviziju (mirovnog)sporazuma u Kemp Dejvidu" sa Izraelom. "Ali sve to će da urade vladina tela i kabinet (premijera), a ja nijednu odluku neću donositi sam", rekao je novoizabrani predsednik Egipta.

"Naša politika prema Izraelu biće zasnovana na jednakosti, jer mi nismo slabiji od njih. Razgovaraćemo i o pravu Palestinaca, jer je to izuzetno važno", rekao je Morsi.

Iran je ranije danas pozdravio izbor kandidata Muslimanskog bratstva na prvim predsedničkim izborima u Egiptu od kako je prošle godine svrgnut režim Hosnija Mubaraka.

Teheran je 1980. prekinuo diplomatske odnose sa Kairom nakon Islamske revolucije. Iranske vlasti su na taj način iskazale protivljenje mirovnom sporazumu koji su Egipat i Izrael postigli u Kemp Dejvidu.

Bivši predsednik Mubarak nije imao poverenja u Iran, smatrajući ga faktorom destabilizacije na Bliskom istoku.

Ubrzo posle Mubarakovog odlaska sa vlasti počelo je otopljavanje odnosa dve zemlje koje su više puta izjavile da su spremne da obnove diplomatske odnose.
XS
SM
MD
LG