Dostupni linkovi

Smijenjen predsjednik Paragvaja, protesti u Asunsionu


Predsjednik Paragvaja Fernando Lugo je odlukom parlamenta svoje zemlje smijenjen sa funkcije, i njegov impiccment je ovu južnoameričku zemlju bacio u krizu, javlja jutros Asossijeted pres.

Lugou se nekoliko sati sudilo pred pargvajskim Senatom, gornjim domom parlamenta, a onda je 39 senatora glasalo za njegovu smjenu dok su četiri bila za to da on ostane predsjednik a dvojica su bila odsutna.

Na osnovu ovakve odluke, Lugoa će na funkciji zameniti potpredsjednik države Frederiko Franko iz Autentične radikalne liberalne partije.

Veliki broj Lugovih pristalica izašao je na ulice u znak protesta zbog impiccmenta. Policija ih je rastjerala uz korištenje vodenih topova.

Donji dom paragvajskog paralamenta je u četvrtak takodje glasao za smjenu Lugoa, a Senat mu je sinoć sudio po pet osnova. Optužen je, naime, za malverzacije i pored ostalog za ulogu u krvavom razračunu policije sa farmerima bezemljašima u kojem je 17 ljudi poginulo.

Ministar vanjskih poslova Venecuele Nikolas Maduro, koji je otišao u Paragvaj neposredno pred glasanje u sklopu delegacije regionalnog bloka UNASUR, osudio je impiccment Lugoa kao "novu vrstu puča".
XS
SM
MD
LG