Dostupni linkovi

Elizabeta II sastaje se s jednim od bivših komandanata IRAJedan od vođa irske nacionalističke stranke Šin fejn i jedan od bivših komandanata
Irske republikanske armije Martin Meginis sledeće nedelje će se sastati s britanskom kraljicom Elizabetom Drugom.

Meginis je u svojstvu zamenika prvog ministra Severne Irske pozvan na događaj na kojem će prisustvovati i britanska kraljica koja će sa suprugom princom Filip posetiti Severnu Irsku u utorak i sredu u okviru turneje Velikom Britanijom povodom 60. godišnjice od stupanja na presto.

Lideri Šin fejna odbili su da se sastanu s britanskom kraljicom prošle godine tokom njene prve državne posete susednoj Irskoj, navodeći da je još rano za to.

Predsednik Šin Fejna Geri Adams rekao je danas da je ta stanka odlučila da bi Meginis trebalo da se sastane s Elizabetom.

"Ne moramo to da radimo. Radimo to zato što je to ispravna stvar, uprkos činjenici da će izazvati poteškoće za naš narod", rekao je Adams, dodajući da je to dobro i za Irsku.

Elizabeta je redovno posećivala Severnu Irsku u protekle četiri decenije i kada nasilje bilo na vrhuncu, ali nijedna od tih poseta nije najavljena kako bi se smanjila opasnost od napada.

Ovoga puta, poseta je najavljena nekoliko nedelja ranije što se tumači kao znak
napretka mirovnog procesa.

Privremena IRA, jedan od ogranaka IRA, izvela je 1979. atentat na lorda Luisa Maunbatena, ujaka princa Filipa, a nekoliko manjih organizacija koje su nastale iz IRA i dalje izvode oružane i bombaške napade u Severnoj Irskoj i pored ubrzanog napretka pomirenja od 2005. godine.
XS
SM
MD
LG