Dostupni linkovi

Monti: Bez odlučne akcije Evropi prete spekulativni udari



Italijanski premijer Mario Monti je istakao da će izostanak zajedničkog delovanja u evrozoni samo dodatno jačati frustraciju javnosti. On upozorava evropske lidere da u tom slučaju preti sve „jači spekulativni udari“ na tržišta svake članice.

Monti je domaćin u Rimu liderima Fransucke, Nemačke i Španije. On je dodao da su se složili da ojačaju rast u evrozoni sa paketom pomoći u iznosu od 1 procenta ukupnog evropskog proizvoda.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je istakao da je ovaj paket za podsticaj rasta „neizbežan“ u vrednosti do 130 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, četvoro lidera su „mnogo konkretnije ukazali na važnost rasta“, postavljajući pitanje da li je bilo ko mogao da zamisli pre nekoliko sedmica da će ideja rasta biti razmatrana na samitu EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da su rast i snažne finansije dve strane istog „novčića“, naglašavajući važnost veće političke integracije.

Očekuje se da će Španija danas formalno zatražiti finansijsku pomoć u iznosu od 62 milijardi dolara za spasavanje svojih banaka u nevolji.

Evropski lideri su se već dogovorili da obezbede 100 milijardi evra za ovu namenu.
XS
SM
MD
LG