Dostupni linkovi

Samit u Brazilu: Zemlje u razvoju traže veće angažovanje razvijenih državaLideri zemalja u razvoju oštro su kritikovali kolege iz bogatijih država tokom konferencije o održivom razvoju "Rio+20" u Rio de Žaneiru, tvrdeći da je historijska odgovornost industrijalizovanih zemalja da očiste planetu.

Predstavnici razvijenih zemalja su, s druge strane, rekli da brze promjene ekonomskog poretka i razvoj država kao što su Kina, Brazil i Indija, znače da sve zemlje treba zajedno da rade na zaštiti životne sredine.

Predsjednik Kube Raul Kastro sumirao je stav zemalja u razvoju, istakavši da evropske sile i SAD moraju više da doprinesu čišćenju planete i sprečavanju klimatskih promjena, jer troše više prirodnih resursa na svom putu ka statusu razvijenih zemalja.

Bivša norveška premijerka Gro Harlem Brundtland, koja je vodila komisiju UN koja je pomogla da koncept održivog razvoja privuče svjetsku pažnju prije 25 godina, ocijenila je da završna deklaracija samita ne čini dovoljno da čovječansto krene putem održivog razvoja.
XS
SM
MD
LG