Dostupni linkovi

Putin obećava reforme ali i upozorava demonstrante


Ruski predsjednik Vladimir Putin nastojao je u četvrtak uvjeriti strane ulagače da je Rusija posvećena liberalnim reformama i privatizaciji, a upozorio je protivnike da neće dozvoliti da se protesti pretvore u građanske nemire.

Putinov povratak na mjesto predsjednika nakon četiri godine izazvao je veliku zabrinutost za napredak liberalnih reformi. Kako bi umanjio ove zabrinutosti, Putin je obećao, pred ulagačkim forumom u Sankt Peterburgu, da će se pozabaviti korupcijom i da će pokušati će smanjiti ekonomsku ovisnost Rusije o izvozu energenata, javio je Reuters.

"Razradili smo čitav program reformi širokog spektra. On je dobio široku podršku javnosti. Moj prvi zadatak kao predsjednika je provođenje tog programa", kazao je Putin.

Dodao je da privatizacija mora biti pravedna i poštena - podsjećajući na neke ranije dogovore koji se dozvoljavali samo nekim biznismenima da se domognu bogatstva i moći.

Putin je opisao Rusiju kao snažnu zemlju, sposobnu da se odupre još jednoj globalnoj ekonomskoj krizi te je jasno stavio do znanja da će Moskva izvršiti reforme pod vlastitim uslovima.

Jasno je dao do znanja i da neće dozvoliti da se pretjera s protestima.

"Želja za promjenom je bez sumnje pokretač napretka, ali to može postati kontraproduktivno i opasno ako dovede do uništenja mira", kazao je Putin.

Ovaj 59-godišnji lider ponovio je svoju posvećenost čvrstoj fiskalnoj politici u prvom govoru pred ulagačima otkako se vratio u Kremlj.
XS
SM
MD
LG