Dostupni linkovi

Cijene nafte najniže u 18 mjeseci


Cijene nafte spustile su se u četvrtak na londonskom tržištu na najniži nivo u 18 mjeseci zbog sumornih prognozi za svjetski gospodarski rast, koje ukazuju na slabiju potrošnju energije širom svijeta no što se dosad očekivalo.

Cijena barela na londonskom je tržištu pala je 1,69 dolara, na 91 dolar za barel, najniži nivo od decembra 2010. godine, nakon čega se oporavila na 91,50 dolara.

Na američkom je tržištu barel bio jeftiniji za dolar i njime se trgovalo po 80,45 dolara.

Proizvodne aktivnosti u Kini u junu su smanjene na najnižu razinu u posljednjih sedam mjeseci, pogođene padom izvoza i slabom domaćom potražnjom, objavila je u četvrtak britanska banka HSBC.

Pozorno praćen preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) koji mjeri aktivnosti u proizvodnom sektoru spustio se tako u lipnju na 48,1 bod, sa 48,4 boda u prethodnom mjesecu, objavio je HSBC.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na internetskoj stranici da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u srijedu iznosila 93,08 dolara, što znači da je bila 65 centi niža nego prethodnog radnog dana.
XS
SM
MD
LG