Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije: Istraga o medijima zbog devedesetih


Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi predistražni postupak protiv NN lica, novinara i urednika pojedinih medija zbog pozivanja ili podsticanja ratnih zločina.

U dopisu upućenom NUNS-u, koji je potpisao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, Tužilaštvo je istaklo da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propagande nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredeljenja.

U dopisu, objavljenom na sajtu NUNS, dalje se navodi da je Tužilaštvo, na osnovu podataka i informacija iz do sada pribavljenog dokumentacionog materijala i u vezi sa krivičnom prijavom Izvršnog odbora NUNS-a iz jula 2009. godine, utvrdilo da postoji osnov sumnje za vođenje predistražnog postupka.

Cilj Tužilaštva u ovom predmetu, kako se dodaje, nikako nije ugrožavanje sloboda i prava novinara garantovanih domaćim i međunarodnim pravnim aktima, već provjera da li je zloupotreba ovih prava u konkretnim slučajevima dovela do ugrožavanja prava na život civilnog stanovništva, te da li kao takvo sadrži elemente krivičnog dela ratnog zločina.

Tužilaštvo je navelo da novinare i medije doživljava kao partnere u dostizanju pravde, sa ciljem da se razotkriju i pred sudom procesuiraju zločini i nehumana postupanja tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, bez čega, kako smatra, ne može da dođe do pomirenja u regionu i daljeg napretka u demokratizaciji prostora.

Propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila je nedozvoljena i ugrožavala je često i pravo na život, imala je za cilj dehumanizaciju protivnika, lišavanje njene žrtve statusa ljudskog bića, navelo je Tužilaštvo.

Dodaje se da je medijska propaganda devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije bila uvod u rat i da zato smatra da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propaganda nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredeljenja.
XS
SM
MD
LG