Dostupni linkovi

Čačiću presuda za saobraćajnu nesreću 29.juna


Na sudu u Kaposvaru u Mađarskoj završilo je suđenje potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 2010. život izgubile dvije osobe, a završne riječi obrane i tužiteljstva zakazane su za 29. jun kada će se objaviti i nepravomoćna presuda.

Čačić je novinarima kratko nakon izlaska iz sudnice rekao kako ne očekuje ništa. "To nije na meni. Sud će presuditi", kazao je nakon dvosatnog ročišta na kojemu su ponovo saslušana dvojica saobraćajanih vještaka koji su se ranije sporili je li Čačić vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti kada se prije dvije godine sudario na autocesti Nagykanis za Budimpeštu.

Vještak Zoltan Lovasz ponovio je da je Čačić vozio prebrzo, između 140 i 150 kilometara na sat, uz mogućnost pogreške od 10 do 15 posto, što bi u konačnici značilo da je vozio između 125 i 165 kilometara na sat.

Lovsz je tako potvrdio svoje ranije mišljenje da je za nesreću u prvom redu kriva neprilagođena brzina, što Čačić od početka postupka negira tvrdeći da je vozio 125 kilometara na sat, odnosno sporije od dopuštenih 130 kilometar na sat i da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

Vještak Mihaly Rektor, koji je ranije ustvrdio da Čačić nije vozio prebrzo te da je smrt dvoje putnika u škodi fabije izazvao naknadni udar u ogradu autoceste, na današnjem je ročištu to ponovio.

Proučavajući stručnu literaturu, bez pregleda automobila, zaključio da je Čačić vozio 135 kilometara na sat te kako nema mogućnosti pogreške u njegovom zaključku.

Oba vještaka složila su se da je automobil škoda fabija na koji je naletio Čačić vozio 40 kilometara sporije.

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade je nakon ročišta ocijenio kako su oba vještaka bila korektna i utvrdila da se ne može elektroničkim modelom dati potpunu preciznost brzine.

Čačić se na sudu pojavio u pratnji svog hrvatskog advokata Čede Prodanovića, a u sudnici je i vozačica Katalin Liptak na koju je svojim chryslerom 300C Čačić naletio u januaru 2010. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

Suđenje prati velik broj novinara i fotoreportera iz Hrvatske te lokalnih mađarskih medija iz kojih procjenjuju da bi od prvostupanjske presude do pravomoćnosti moglo proći od godine do dvije. Čačić je svojevremeno rekao kako će se iz politike povući ako osuda bude bila bezuslovna, a juče je izjavio kako se "zbog nesreća ne odlazi, ako su nesreće", "ako postoji odgovornost, onda se odlazi", kazao je Čačić.
XS
SM
MD
LG