Dostupni linkovi

Ministri finasija EU na sastanku u Luksemburgu


Evropski ministri finansija danas će se sastati u Luksemburgu kako bi razgovarali o pomoći španskim bankama, o daljim koracima koje Grčka treba da preduzme kako bi povratila svoju ekonomiju, te o drugim zemljama eurozone pogođenim dužničkom krizom.

Mada se očekuje da će fokus sastanka biti na rješavanju krize u Španiji i Grčkoj, tema razgovora će biti i ekonomska situacija u Italiji i na Kipru.

Očekuje se da će Španija iznijeti iznos evropske pomoći koji joj je potreban kako bi spasila svoje banke. Članice evrozone ranije su izrazile spremnost da za španske banke izdvoje do 100 milijardi eura.

Na sastanku će vjerovatno biti odlučeno i iz kojeg fonda će biti izdvojen novac - EFSF-a ili stalnog Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).

Grčka, koju će na sastanku predstaviti ministar finansija Vasilis Rapanos, pregovaraće o uslovima dobijanja finansijske pomoći i mogućem pomjeranju rokova za provođenje mjera štednje.

Diplomata EU juče je saopštio da će Kipar takođe zatražiti pomoć za svoje banke.

"Kipar će najprije pokušati da dobije bilateralnu pozajmicu od Rusije", rekao je jedan diplomata pod uslovom anonimnosti.

Očekuje se da će zemlje eurozone do četvrtka ili petka sljedeće sedmice odlučiti o kratkoročnom i dugoročnom bankarskom sistemu i finansijskoj uniji eurozone, te o jačoj političkoj integraciji zemalja eurozone koju većina ekonomista vidi kao ključnu za rješavanje dužničke krize.
XS
SM
MD
LG