Dostupni linkovi

Bilt: Ključno je formiranje vlade Srbije



Izbor vlade ključan je za razvoj situacije u Srbiji posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika zemlje, ocenio je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt.

U intervjuu Novom magazinu, on je rekao je da još nije sasvim izvesno kako će se razvijati situacija u Srbiji posle za mnoge neočekivanog rezultata predsedničkih izbora, ali da će izbor vlade biti ključan korak i da možda neće uslediti brzo.

"Posle toga biće neophodno da predsednik, premijer i ostali nadležni stvore sistem koji će funkcionisati i zajedno rešavati ključne nacionalne probleme. Među njima su odnosi sa EU, kao i šta činiti sa Kosovom. A između ova dva pitanja postoji očigledna veza", kazao je Bilt.

Primena dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU ključna je za stabilnost Zapadnog Balkana, istakao je Bilt.

On je ocenio da Srbiji neće biti potrebno više vremena do članstva u EU od drugih zemalja.

"Hrvatskoj je bilo potrebno osam godina od otpočinjanja pregovora do punopravnog članstva. Ne treba verovati da bi proces za neku drugu zemlju mogao da bude značajno kraći. Trenutno, mnogo se u kuloarima priča o Srbiji i šta će se tamo desiti. Jasno je da će stvari biti komplikovanije nego što su dosad bile", kazao je Bilt.

On je istakao da će Evropa morati da dodatno analizira odluke o Zapadnom Balkanu i tu posebno istakao slučaj Crne Gore.

"Evropska komisija preporučila je da bi trebalo otpočeti pregovore sa Crnom Gorom, ali to je pitanje o kojem bi još trebalo diskutovati. Smatram da je Komisija uzela previše jednostavan pristup problemu organizovanog kriminala i korupcije koji postoji. Smatram da problemu organizovanog kriminala u celom regionu moramo prići daleko
ozbiljnije", kazao je Bilt.
XS
SM
MD
LG