Dostupni linkovi

Azija ima više milionera od Severne Amerike



Najnovija istraživanja pokazuju da je broj milionera u Aziji prvi put prošle godine premašio broj milionera u Severnoj Americi, iako je bogatstvo najimućnijih u svetu
smanjeno u uslovima potresa na finansijskim tržištima.

U Azijsko-pacifičkom regionu živi 3,37 miliona bogataša, pri čemu se bogatašima smatraju oni koji raspolažu sa najmanje milion dolara za ulaganja, pokazao je izveštaj Kapdžeminija (Capgemini) i kanadske Rojal banke (Royal Bank of Canada).

Broj milionera u tom regionu je u 2011. povećan za 1,6 odsto u poređenju sa 2010. godinom, a njihovo ukupno bogatstvo istovremeno je smanjeno za 1,1 odsto, na 10,7 hiljada milijardi dolara.

U Severnoj Americi je u 2011. bilo 3,35 miliona milionera, za 1,1 odsto manje nego godinu pre, a njihovo ukupno bogatstvo bilo je najveće u svetu - 11,4 hiljade milijardi dolara ili za 2,3 odsto manje nego u 2010.

Evropa, koju je Azija 2009. pretekla po broju milionera, u prethodnoj godini je imala 3,17 miliona milionera sa ukupno 10,1 hiljadu milijardi dolara.

Izveštaj je pokazao i da je ukupno bogatstvo 11 miliona najimućnijih u svetu u prošloj godini smanjeno za 1,7 odsto, na 42 hiljade milijardi dolara.

Pad vrednosti bogatstva posledica je kolebljvosti na finansijskim tržištima zbog dužničke krize u Evropi.

Na tržišta su nepovoljno delovali i smanjenje rejtinga S D i nemiri u arpaskim zemljama zbog kojih su cene nafte bile visoke.
XS
SM
MD
LG