Dostupni linkovi

Francuska nema stav o otvaranju pregovora EU sa Crnom Gorom


Francuska još nema definitivan stav da li treba otvoriti pregovore o pristupanju Crne Gore, pišu Vijesti.

Francuska samo desetak dana uoči samita 27 šefova država i Vlada Evropske unije, ukazuje da je Evropska komisija (EK) “pocrtala nedostatke i ozbiljna kašnjenja u primjeni reformi u domeni vladavine prava i temeljnih sloboda”.

Upitan kakve su šanse Crne Gore da dobije zeleno svijetlo za otvaranje pregovora, jedan od portparola francuskog sjedišta Ministarstva spoljnih poslova, podsjetio je da odluku o otvaranju pregovora donose 27 šefova država i vlada Evropske unije i da je zaključak Evropskog savjeta iz decembra prošle godine da se prostudira preporuka EK.

“Uzimajući specijalno u obzir izvještaj Komisije od 23. maja u kojem su potcrtani nedostaci i ozbiljna kašnjenja u primjeni reformi u domenu vladavine prava i temeljnih sloboda. Savjet za opšte poslove diskutovaće o tome 26. juna, a mi nastavljamo precizno proučavati sprovođenje u Crnoj Gori”, kazao je Bernard Valero.

Prema njegovim riječima, jačanje vladavine prava je jedan od glavnih izazova s kojim se Crna Gora mora uspješno suočiti.

“To je i jedan od glavnih uslova za uspješan proces evropskog približavanja. Prema tome, u interesu je Crne Gore, kao i u interesu EU, strogo sprovođenje reformi u tom domenu\", dodao je portaprol francuskog ministrastva spoljnih poslova.

Crna Gora je, kako je dodao, posljednjih godina preduzela napore da se transformiše i približi EU.
XS
SM
MD
LG