Dostupni linkovi

Austrijanci podržavaju uvođenje granične kontrole


Austrijanci podržavaju nameru ministara unutrašnjih poslova EU da, u slučaju potrebe, uvedu mogućnost granične kontrole između zemalja članica.

Prema istraživanju Instituta za humane studije čak 64 odsto Austrijanaca pozitivno gleda na ovu mogućnost, a samo 11 odsto negativno.

Savet ministara unutrašnjih poslova EU nedavno je usvojio mehanizme za privremeno uvodjenje graničnih kontrola u Šengenskom prosoru, koje se primenjuju samo ako jedna zemlja nije u stanju da obezbedjuje svoje spoljne granice ili dodje do neobično visokog talasa migranata.BEČ, 19. juna.

Ova reforma Šengena znači za većinu više bezbednosti (62 odsto), ali ne i kraj integracije EU (48 odsto), dok 22 procenata misli da bi ova mera mogla biti kobna po evropske integracije.

Takodje, 53 odsto je mišljenja da bi mogucnost ponovnog uvodjenja granične kontrole predstavlja „granicu protiv neželjene imigrante“, a 28 procenata to ne vide tako.

Aktiviranje granične kontrole za 50 odsto predstavlja “povratak ksenofobiji”. Na pitanje šta bi donelo eventuelno istupanje Grčke iz evrozone, 57 odsto Austrijanaca očekuje da bi se kriza u tom regionu zaoštrila, a 23 odsto strepi od domino-efekta na Španiju, Italiju i Portugal.
XS
SM
MD
LG