Dostupni linkovi

Park bi mogao promijeniti "odnos snaga" u Banjaluci


Protest Banjalučana zbog uništavanja parka
Protest Banjalučana zbog uništavanja parka
Iako do lokalnih izbora u BiH ima više od tri mjeseca, bitka za gradonačelnika Banjaluke uveliko se vodi. Pojedine stranke iz RS su izašle s imenima kandidata, druge još uvijek kupuju vrijeme i kalkulišu imenima. Analitičari procjenjuju da će odnos snaga ovog puta biti drugačiji. Dijelom su za to zaslužni, tvrde, banjalučki protesti protiv urbicida, kriminala i korupcije koji traju gotovo tri sedmice.

Vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je nedavno Slobodana Gavranovića, dugogodišnjeg predsjednika Skupštine grada Banjaluka, kao kandidata za mjesto gradonačelnika u najvećem gradu RS. Opozicija nije uspjela izaći sa zajedničkim kandidatom za istu funkciju. Koplja su se lomila mjesecima, a spominjala su se imena nestranačkih ličnosti kao što su ekonomistica Svetlana Cenić i glavni revizor RS Boško Čeko. Sve je, ipak, ostalo samo na spominjanju.

Pod izgovorom da se sa drugim strankama ne može postići dogovor, u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) se kao kandidat za gradonačelnika spominje njihov poslanik u entitetskom Parlamentu Nenad Stevandić.

Profesor sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka Đorđe Vuković podsjeća da je SDS na državnom nivou u koaliciji sa SNSD-om.

„Mislim da na nivou Banjaluke možemo očitovati, bar kako danas stvari stoje, jedan dogovor između SDS-a i SNSD-a o podjeli plijena. Tako bar ja slutim. Banjaluka se ovim izborom kandidata SDS-a i razbijanjem opozicionog bloka na neki način servira SNSD-u, dok vjerovatno Doboj i Bijeljina treba da ostanu SDS-u“, ocjenjuje Vuković.

Novost je, međutim, što se kao kandidat Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratske partije (DP) spominje lider DP-a Dragan Čavić. Đorđe Vuković smatra da njegove šanse nisu zanemarive.

„Zato što još uvijek ovdje treba, nažalost, neka autoritativna ličnost ili neki lider koji bi mobilisao glasače“, kaže Vuković.

Nenominacija Davidovića logična posljedica

Kada je riječ o vladajućem SNSD-u, do skora se kao njihov kandidat spominjao sadašnji gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović. Analitičari tvrde da se od njega nije slučajno odustalo, a da su povod tome protesti protiv urbicida u Banjaluci.

Banjaluka
Banjaluka
„Mislim da je ova nenominacija Dragoljuba Davidovića jedna logična posljedica svih ovih dešavanja unazad mjesec dana u Banjaluci. Davidović, kao prvo, ulazi u svoj treći mandat kao gradonačelnik Banjaluke da je kandidovan, a opet njegovo ime se najviše i spominje na ovim banjalučkim protestima, tako da je sasvim razumljivo da ga nisu nominirali za gradonačelnika Banjaluke“, ističe novinar portala Buka Elvir Padalović.

Drugi su, opet, mišljenja da je banjalučki ogranak SNSD-a, koji je pod uticajem člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, iskoristio loš rejting aktuelnog gradonačelnika, te nametnuo svog kandidata.

„Mislim da je i u samom SNSD-u do posljednjeg dana vođena neka vrsta unutarstranačke borbe i da su se lomila koplja ko će biti kandidat za gradonačelnika. Sasvim sigurno da je će situacija vezana za park nanijeti štete vladajućoj partiji i da su lokalni izbori koji slijede vrlo dobra prilika da zaista vidimo da li je došlo do tog buđenja o kojem govorimo ili ne“, navodi politička analitičarka Tanja Topić.

Tanja Topić smatra da će, bez obzira ko bude izabran za gradonačelnika Banjaluke, doći do smanjenja broja mandata vladajućeg SNSD-a u tom gradu.

Banjalučki protesti, koji su ušli u treću sedmicu, već upućuju na takav razvoj situacije.
XS
SM
MD
LG