Dostupni linkovi

Baroso i Van Rompej pozdravili rezulatate izbora u Grčkoj


Predsjednik Savjeta EU Herman Van Rompej i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravili su danas rezultate opštih izbora u Grčkoj na kojima je stranka "Nova demokratija", koja je za spoljnju finansijsku pomoć Atini, osvojila najveći broj poslaničkih mjesta.

Rompej i Barozo izjavili su da će nastaviti da "stoje iza Grčke kao članice porodice EU" i eurozone.

Prema rezultatima više od 99 odsto prebrojanih glasova Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je "Nova demokratija" osvojila 29,7 odsto glasova (129 poslaničkih mjesta), "Siriza" 26,9 odsto (71) i socijalistički PASOK 12,3 odsto (33).

U svom govoru nakon okončanja glasanja lider "Nove demokratije" Antonis Samaras rekao je da su Grci odabrali da ostanu u eurozoni i pozvao je na "formiranje vlade nacionalnog spasa".

Rompej i Barozo, koji su u Meksiku na samitu lidera G20, izrazili su nadu da će grčka vlada biti veoma brzo formirana.

Lider "Sirize" Aleksis Cipras saglasio se da Samaras treba da bude prvi u pokušaju formiranja koalicije. On je naglasio da stranka neće učestvovati u vlasti i da će umjesto toga postati snažan glas protiv mjera štednje iz redova opozicije.

Izbori u Grčkoj praćeni su pažnjivo širom svijeta usljed strahovanja da bi izlazak Atine iz eurozone mogao izazvati širenje dužničke krize i na ostale članice i produbiti previranja u globalnoj ekonomiji.
XS
SM
MD
LG