Dostupni linkovi

Hollande dobio apsolutnu većinuSocijalistički predsjednik Francois Hollande dobio je apsolutnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, neophodnu za primjenu njegova programa ali i suočavanje s pogoršanjem krize eura.

Glasovanje je obilježeno i povratkom krajnje desnice u Nacionalnu skupštinu s tri zastupnika, ali ne i čelnicom Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Socijalistička stranka i njezini saveznici u ljevici osvojili su apsolutnu većinu s 314 mjesta od 577, prema konačnim rezultatima ministarstva unutarnjih poslova za glavni grad i prekomorska područja te gotovo konačnim za Francuze u inozemstvu. Socijalističkoj stranci neće, dakle, trebati podrška Zelenih (17 mjesta) niti radikalne ljevice (10).

Konzervativna stranka Savez za narodni pokret i njezini saveznici dobili su 229 mjesta na glasovanju s rekordno niskim odazivom (oko 44 posto). Oboren je i rekord broja izabranih žena. U novoj Nacionalnoj skupštini sjedit će 155 žena, što je brojka bez presedana u Francuskoj ali još jako daleko od izjednačavanja budući da je izabrano 422 muškarca.

Gotovo mjesec i pol nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Nicolasa Sarkozyja i vratio ljevicu u Elizejsku palaču nakon 17 godina odsustva, Francois Hollande imat će slobodne ruke za primjenu svojeg programa, od ambiciozne fiskalne reforme do obećanja industrijske obnove. Apsolutna većina omogućuje mu posebno da se ne mora usklađivati s lijevom frontom oko udaljenih stajališta o Europi i gospodarstvu.
XS
SM
MD
LG