Dostupni linkovi

Etiopija: Za korišćenje skajpa 15 godina zatvora


Vlasti Etiopije zabranile su korišćenje skajpa, direktan video kontakt i razgovor preko internet veze. Kazna za prekrišioce zatvor 15 godina.

Taj zakon je usvojen 24. maja, prenela je katarska televizija Al džazira, uz napomenu da je međunarodna javnost saznala za to tek mesec dana pošto je pomenuti pravni akt formalno počeo da važi.

Predstavnik etiopskih vlasti je rekao da zabrana upotrebe video komunikacije putem interneta odnosi i na servis koji u tom domenu nudi najpoznatiji svetski pretraživač Gugl.

Vlasti u Etiopiji tvrde da je zabrana upotrebe skajpa opravdana jer "doprinosi jačanju nacionalne bezbednosti i obezbeđuje monopol domaćih telekomunikacionih kompanija".

Taj zakon, kako ističu stručnjaci firme Tečkranč, daje pravo etiopskom ministarstvu telekomunikacija i informacionih tehnologija da odobravaju licence svim nedržavnim firmama koje uvoze inostranu opremu za emitovanje informacija.

Organizacija Reporteri bez granica saopštila je, međutim, da jedini etiopski internet provajder, državna kompanija Ethio-telecom - ima mogućnost da nekim korisnicima dozvoli anoniman ulazak u internet mrežu i korišćenje skajpa, iako je to drugim provajderima zabranjeno.
XS
SM
MD
LG