Dostupni linkovi

Fitch snizio kreditni rejting Egipta zbog političke neizvjesnosti


Bonitetna agencija Fitch snizila je u petak kreditni rejting Egipta za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na B+ sa BB- uz negativnu prognozu, zbog rasta neizvjesnosti oko političke budućnosti te zemlje.

Agencija je takođe snizila rejting Egipta za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti na B+ sa BB, takođe uz negativnu prognozu, potvrdivši istovremeno rejting za kratkoročni dug na nivou B, prenosi AFP.

Sniženje rejtinga i negativne prognoze "oslikavaju rast neizvjesnosti koja okružuje političku tranziciju poslije odluke Vrhovnog suda u četvrtak da poništi prošlogodišnje parlamentarne izbore i raspusti skupštinu, naveo je Fitch.

U Egiptu će u subotu, nedjelju i ponedjeljak biti održan drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima će građani te zemlje birati između kandidata Muslimanske braće Mohameda Mursija i Ahmeda Šafika, bivšeg premijera iz vremena dugogodišnjeg šefa države Hosni Mubaraka.

Bez obzira na krajnji ishod, "politički i zakonodavni proces je komplikovan, što odlaže primjenu opsežnih makroekonomskih i strukturnih reformi, potrebnih za pokretanje privrednog oporavka i ublažavanje finansijskih pritisaka, rekao je predsjednik Fitcha za Bliski istok i Afriku Richard Fox.
XS
SM
MD
LG