Dostupni linkovi

Obama obustavlja deportaciju mladih ilegalnih migranata


Administracija američkog predsjednika Baracka Obame donijela je odluku da se obustavi deportacija mladih ilegalnih imigranata, koji su u Sjedinjene Države došli kao djeca, a do sada nisu kršili zakone.

Kako prenosi AP, pitanje ilegalne imigracije jedna je od najvažnijih tema za veoma broju hispano zajednicu u Americi, koja će imati veliki uticaj na izbor novog predsjednika u novembru.

Procjenjuje se da će ovom mjerom biti obuhvaćeno oko 800.000 ilegalnih imigranata koji su do sada živjeli u strahu da bi mogli da budu deportovani iz SAD-a.

Očekuje se da tokom dana ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano objavi odluku Obamine administracije, tačno sedmicu dana prije nego što će predsjednik govoriti na velikoj konferenciji hispano zajednice koja se održava u Orlandu na Floridi.

Predviđeno je da i sam Obama u petak popodne po lokalnom vremenu da izjavu medijima o novoj imigracionoj politici Bijele kuće.

Prema novim zakonskim pravilima, ilegalni imigrant koji je s manje od 16 godina starosti ušao u SAD, a sada je mlađi od 30 godina moći će da ostane u Americi.

Uslov je da je boravio duže od pet godina u kontinuitetu, da je završio srednju školu ili služio u američkoj vojsci i da nema krivični dosije.
XS
SM
MD
LG