Dostupni linkovi

BiH u pretpolitičkom stanju: Fotelje i matematika


Zgrada institucija BiH
Zgrada institucija BiH
Ko, s kim i zašto će napraviti koaliciju da bi bio na vlasti u Bosni i Hercegovini više nije bitno. Bitan je cilj - uskočiti u fotelju, na ovaj ili onaj način. Pri tom se zaboravljaju i optužbe i klevete izrečene prije samo nekoliko mjeseci.

Zaboravljaju se i programi i ideološka opredjeljenja i obećanja data građanima, posebno ona o obračunu sa kriminalom i korupcijom. Kao i u svim pretpolitičkim sistemima vlada zakon jačeg. Matematika je ovih dana najpopularnija nauka kod političara u BiH, doduše - ona za osnovce i to u nižim razredima.

Kako izgleda politička scena u Bosni i Hercegovini više nikom nije jasno, pa ni onima koji žive ovdje, a čija leđa, tu istu scenu, dobro osjete. Da bi bilo jasnije, krenućemo redom ili - bolje rečeno - neredom koji je počeo još za vrijeme kampanje za opšte izbore 2009. godine.

„Ja vama mogu početi stavljati mnogo ozbiljnije sudske i tužilačke stvari vezane za reket SDP-a.“

„Odlično. Evo vam još tri presude koje ste izgubili zato što ste me stavljali na sud za ono što sam govorio za vas – da ste reketaš, mafijaš i slično.“


Za one koji nisu dobro čuli ili i dalje žive u nevjerici, bili su ovo današnji kolicioni partneri Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić.

Nakon ovoga niko ne bi povjerovao da će zajednički raditi na, kako kažu, izgradnji države.

Da zna s kim neće, tada je odmah rekao Sulejman Tihić:

„To je ova privatna stranka gospodina Radončića.“

Sa Lagumdžijom je iz samo njemu znanih razloga koaliciju želio i tražio:

„Ja sam u Stranci demokratske akcije bio jedan od prvih koji se zalagao za koaliciju sa SDP-om. O tome sam razmišljao i 2006. godine. Normalno da mi nećemo dozvoliti da nas neko na pravdi boga izbaci iz vlasti.“

Iz koalicije su ga ipak izbacili, a Fahrudinu Radončiću omogućili da se hvali da i bez prekompozicije federalne Vlade sve zakone u Federaciji mogu donositi i bez Tihićeve SDA:

„Mi već u ovom trenutku u federalnom Parlamentu imamo 56 poslanika zajedno, znači – možemo da donosimo sve zakone, da donosimo sve odluke“, poručio je Radončić.

Spasilac Harisova stranka

Gradimir Gojer
Gradimir Gojer
I taman kad smo mislili da je zbrajanju za prijeko potrebnu većinu kraj, nastade novi savez, onaj rastureni od prije nekoliko godina između SDA i Stranke za BiH.

Kažu da je riječ samo o savezu za lokalne izbore u Republici Srpskoj, a u do juče otpisanoj Stranci za BiH ovako pojašnjavaju:

„Mi nikoga ne spašavamo, niti želimo koga spašavati. SDA je bila ta koja se naslađivala u trenutku našeg izbornog pada“, kaže potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer.

Vjerujemo da tek nakon ovoga nikom nije jasno ko s kim i kako sklapa saveze. Kako to izgleda u Bosni i Hercegovini možda najbolje objašnjava glavna urednica Radija Stari Grad Senka Kurt:

„Sve je ovo jedan pravi bosanski lonac, ali smatram da domaćica nije dovoljno iskusna i da radi po receptu koji je sama izmislila. Stavlja se svega po pet deka da bismo dobili konačno neko jelo, koje sam sigurna, na stolu neće biti ni ukusno niti će ga iko jesti. Konzumenti ćemo, nažalost, biti mi – građani Bosne i Hercegovine, i mi ćemo, što se kaže, kusati tu gorku pilulu i tu lošu mutljavinu raznih političkih interesa koje su nam oni priredili.“

Šalu na stranu, ne postoji jednostavniji način da se objasni djelovanje političkih partija u Bosni i Hercegovini. Sociolog Salih Fočo donosi još jedno objašnjenje:

„Ovo nije politička scena nego jedno pretpolitčko stanje gdje određene stranke, po svaku cijenu, žele da imaju vlast i da je zadrže, bez obzira na programske sadržaje ili na obećanja, ili pak na svoje nominalno određenje – da su ove ili one orijentacije.“

Godina i po iluzije

Glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović kaže da u Federaciji BiH postoje dvije parlamentarne većine, a da SDP participira u obje.

Vildana Selimbegović
Vildana Selimbegović
„I u obje se ponaša kao lider, što se može reći da je, vjerovatno s pozicije lidera SDP-a, jedna zadovoljavajuća situacija. To što su svi ostali na vrlo bizaran način poniženi, podcijenjeni, skupa sa dokumentima, poslovnicima i ostalim sredstvima – to je već druga priča“, navodi Vildana Selimbegović.

Građani Bosne i Hercegovine godinu i po dana proveli su u iluziji da imaju konstruktivnu vlast. Senka Kurt kaže da riječ o najgoroj političkoj prevari.

„To je najgora lažna iluzija koju su nam političari mogli prirediti. Pri tom mislim na nekoliko ključnih političara – dvojicu lidera pozicije i dojučerašnjeg lidera opozicije koji je sada postao pozicija, koji nam uporno pokušavaju dokazati da ono što smo čuli, čitali, vidjeli, zapravo nije bila istina, nego da je istina ono što oni rade posljednjih dana: okupljaju novu poziciju, sastavljaju, rastavljaju, prekomponiraju, komponiraju. Jedan potpuni užas, jedan potpuni haos, nešto što ova zemlja od '95. do danas nije doživjela“, ocjenjuje Senka Kurt.

U suštini svega je borba za gole interese i činjenica da vlada zakon jačeg.

„Vidjeli ste da je obznanjen prijedlog da po hitnom postupku u proceduru državnog Parlamenta uđe zakon o izmjenama Zakona o sukobu interesa, u kojem je više no jasno da se to radi zbog Radončića“, kaže Vildana Selimbegović.

U Federaciji BiH se ovih dana sabira i oduzima, sklapaju savezi i koalicije i više niko ne zna ko je ljevica, ko desnica, a ko su stranke centra, šta su programi tih stranaka i drže li se onoga što su obećali građanima.

„Pokazuje se zapravo pravi cilj da nije njima stalo do političkih programa nego, prije svega, do golog vršenja vlasti. Kod njih dolazi do izražaja sva mizernost politike kojom naše političke stranke raspolažu posljednjih desetak-petnaest godina“, naglašava sociolog Salih Fočo.

Matematika je precizna nauka, pa se njom ovih dana bosanskohercegovački političari rado služe. I to sabiranjem do 98 jer toliko je ruku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Do brojke od 66 potrebne za početak rekonstrukcije Vlade Federacije do danas niko nije stigao.
XS
SM
MD
LG