Dostupni linkovi

Lagumdžija: 2012. godina evropskih integracija


Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas u Beogradu da 2012. može da bude godina evropskih integracija i bržeg kretanja ka Evropskoj uniji svih
zemalja regiona.

Lagumdžija je uoči ministarskog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) rekao novinarima da "očekuje da sve zemlje regiona do 2020. postanu članice EU".

"Verujem da će u nekom periodu i region i BiH vidjeti drugačije. To je period do 2020. i treba da se okrenemo viziji regiona koja će biti inkorporirana u evroatlantske strukture u narednih osam godina", kazao je on.

Lagumdžija zato vjeruje da će na današnjem skupu biti "otvorena perspekitva da 2014. može da se kaže da Evropa iza sebe ima ratove i da je 21. stoljeće počelo".

"Još živimo u 20. stoljeću jer kad bude završen proces regionalne saradnje i evropskih integracija, ući ćemo u 21. vijek", kazao je on.

Lagumdžija je rekao i da će podržati kandidaturu Gorana Svilanovića za novog generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju zato što to znači mnogo za samu organizaciju.Rekao je i da će današnji sastanak biti prilika i da svi čestitaju novom predsjedavajućem Generalnoj skupštini UN Vuku Jeremiću jer će njegovo predsjedavnje puno značiti za region.

"Konačno ćemo imati predsjednika kome neće savjetnici govoriti šta se dešava u ovom regionu već će to sam znati", rekao je on.

U Beogradu se održava ministarski sastanak SEECP uoči sutrašnjeg i samita šefova država ili vlada zemalja članica tog procesa.

Članice SEECP su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska.
XS
SM
MD
LG