Dostupni linkovi

Njemačka:Policijska akcija protiv radikalnih islamista


Oko 1.000 policajaca učestvovalo je danas u pretresima objekata u sedam njemačkih pokrajina u okviru akcije protiv radikalnih salafističkih islamista koji kuju zavjeru protiv države, saopštili su zvaničnici, javlja Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih rekao je da je zabranio grupu po imenu Milatu Ibrahim i da će se pretresima možda doći do dokaza koji će omogućiti zabranu još dvije organizacije.

"Grupa Milatu Ibrahim radi protiv ustavnog poretka", rekao je novinarima ministar Fridrih.

Njemačke vlasti pojačale su nadzor nad ultrakonzervativnim salafističkim grupama poslije serije sukoba njihovih članova sa policijom.

Pretresi su izvršeni na oko 70 adresa, među kojima su stanovi, džamije, škole i lokalna udruženja. Najveća operacija izvršena je u pokrajinama Sjeverna Rajna – Vestfalija i Hese.

Regionalni državni ministar Sjeverne Rajne – Vestfalije Ralf Jeger opisao je današnju policijsku operaciju kao "odlučan korak bezbjednosnih službi u borbi protiv opasnih ekstremista".

"Današnja operacija pokazuje da smo pojačali pritisak na salafiste", rekao je Jeger.

Početkom maja, njemačke vlasti otvorile su istragu protiv 44 pripadnika islamističke salafističke zajednice i još 37 lica poslije sukoba sa policijom u zapadnom gradu Zolingenu.

Salafisti su svojim aktivnostima izazvali bojazan zbog zalaganja za širenje islama među nemuslimanima, u okviru kojeg su podijelili 25 miliona kopija Kurana u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Vlasti procjenjuju da u Njemačkoj postoji oko 2.500 salafista. Oni praktikuju jednu formu sunitskog islama, ali njemački zvaničnici kažu da su skloni nasilju protiv državnih institucija.
XS
SM
MD
LG