Dostupni linkovi

Oland upozorio Grčku


Predsednik Francuske Fransoa Oland upozorio je Grke da ako na narednim izborima budu glasali protiv mera koje su uslov za dobijanje međunarodnog zajma mogu da budu primorani da napuste evrozonu.

"Poštujem grčki narod. Oni će odlučiti šta žele povodom izbora", rekao je Oland televizijskoj stanici Mega u intervjuu koji je danas emitovan.

"Moram, ipak, da ih upozorim, jer je to moja dužnost i jer sam prijatelj Grčke, da ako bude utisak da Grci žele da se udalje od obaveza koje se zahtevaju i napuste sve izglede za oživljavanje, onda će biti država u evrozoni koje će želeti da okončaju prisustvo Grčke u toj zoni", rekao je Oland.

Francuski predsednik je istakao da želi da Grčka ostane u zoni evra, ali da Grci moraju da znaju da to pretpostavlja odnos poverenja.

U Grčkoj se u nedelju, 17. juna, ponovo održavaju parlamentarni izbori, pošto na izborima 6. maja niko nije osvojio dovoljnu većinu i najveće partije nisu uspele da se dogovore o formiranju vlade.

Lider Nove demokratije Antonis Samaras obećao je da će nastaviti sprovođenje reformi i mere za smanjenje troškova, na šta se Atina obavezala kako bi dobila finansijsku pomoć, ali uz neke manje promene kojima bi se popravio položaj najsiromašnijih.

Vođa levičarske partije Sirize Aleksis Cipras obećao je da će ukinitu oštre mere štednje i otkazati sporazum o međunarodnoj pomoći.

Rejting agencija Fič saopštila je danas da bi izlazak Grčke iz evrozone "ozbiljno" uticao na banke u Portugalu, Irskoj, Španiji i Italiji.
XS
SM
MD
LG