Dostupni linkovi

Tunis: 162 uhapšenih nakon nereda


Najmanje 162 osoba uhapšeno je posle višednevnih nereda ultrakonzervativnih islamista, poznatih kao salafisti, na nekoliko lokacija u Tunisu.

Juče je proglašen i noćni policijski čas u okolini prijestonice, kao i u gradovima Sus, Monastir, Dženduba i Ben Gerdan, prenio je AP.

Salafisti, koji slijede puritansko tumačenje islama, u nedjelju su izvršili napad na galeriju u predgrađu Tunisa La Marsa, u kojoj se održavala izložba koju su oni smatrali uvredljivom po islam.

U ponedeljak su napali policijske stanice, spalivši nekoliko njih.

"U sukobima sa salafistima povrijeđeno je 62 policajca", saopštio je sinoć portparol tuniske vlade Samir Dilu.

Ultrakonzervativni salafisti demantuju umiješanost u nerede u nekoliko kvartova prijestonice i na sjeverozapadu zemlje i pozivaju na proteste u petak nakon molitve.

U Tunisu je došlo do eskalacije nasilja pošto su salafisti proteklih mjeseci počeli da napadaju policiju i pravne institucije, podsjeća američka agencija.

Iako islamisti nisu imali važnu ulogu u revoluciji kojom je smijenjen lider Tunisa Zin el Abidin Ben Ali, pitanje uloge religije od tada je podijelilo vladu i društvo. Inače, Ben Ali je ranije danas osuđen na 20 godina zatvora zbog podsticanja na nerede, ubistva i pljačke.

Salafisti traže veći uticaj šerijatskog zakona, dok se sekularni krugovi plaše da bi to podrilo demokratski razvoj zemlje.
XS
SM
MD
LG