Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH traži da Selimović, Ružnić i Mustafić proglase krivim za ratne zločine


U završnoj riječi na suđenju trojici bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH) za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, državno tužilaštvo zatražilo je da se optuženi proglase krivima i osude “po zakonu”.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, u završnom izlaganju kazao je da smatra da je tokom suđenja koje je trajalo gotovo tri godine dokazano da su Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, javio je BIRN - Justice Report.

“Smatramo dokazanim da su optuženi, djelujući suprotno međunarodnim konvencijama o zaštiti civila i ratnih zarobljenika, učestvovali u nečovječnom postupanju i nanošenju povreda zatočenicima. Optuženi Selimović, Ružnić i Mustafić su bili svjesni fizičkog i psihičkog zlostavljanja u mjestima zatočenja i željeli su da se ono nastavi”, rekao je Čampara.

Tužilaštvo BiH tereti Selimovića, Ružnića i Mustafića da su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske (RS) te civila srpske nacionalnosti u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Suđenje trojici bivših pripadnika Petog korpusa ABiH počelo je u augustu 2009. godine, a optuženi se brane sa slobode. Odbrane će početi sa iznošenjem završnih riječi 27. juna.
XS
SM
MD
LG