Dostupni linkovi

Dogovorena kolicija SDA i Stranke za BIH za lokalne izbore


Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH) dogovorili su danas u Sarajevu da će na predstojećim lokalnim izborima u BiH, posebno u Srebrenici i Jajcu, nastupati zajednički, te pozvali sve probosanske stranke da se pridruže koaliciji.

Kada je riječ o Srebrenici, SBiH će podržati nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, a u vijećima u Srebrenici i Jajcu će nastupiti zajedničkom listom. Jedni druge će podržavati i u onim opštinama gdje za to bude postojao interes opštinskih odbora ovih stranaka.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je novinarima da su obje strane iskazale zabrinutost za trenutnu političku situaciju u BiH koja je, kako tvrdi, izazvana ponašanjem SDP-a.

SDA i SBiH su opredijeljene za očuvanje BiH, ponovio je Tihić, te pozvao sve probosanske stranke da im se pridruže u pravljenju "bloka za očuvanje BiH".

Komentarišući najavu moguće rekonstrukcije Vlade FBiH i ulogu HDZ-a BiH u toj situaciji, Tihić je rekao da će SDA biti protiv.

„Dogovor SDP-a, HDZ-a i Stranke za bolju budućnost BiH mora biti proveden u skladu sa zakonom i Ustavom. Kada je u pitanju nivo BiH, dobio sam čvrsta uvjeravanja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda neće pokrenuti proceduru za razrješenje ministara iz SDA sve dok ne budu imenovani ministri HDZ-a BiH u Vladu FBiH", rekao je Tihić.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić pozvao je sve probosanske stranke da se pridruže koaliciji.
XS
SM
MD
LG