Dostupni linkovi

Karzai:Nema više vazdušnih napada na kuće civila


Predsjednik Avganistana Hamid Karzai saopštio je danas da NATO avijacija više ne smije da bombarduje kuće u toj zemlji "čak ni ako je napadnuta".

Ovakva izjava ukazuje da konflikt Alijanse sa vlastima u Kabulu zbog vazdušnih udara NATO koji ostavljaju za sobom mrtve i ranjene civile ostaje nerazriješen.

U jednom takvom napadu, koji se dogodio prošle sedmice u provinciji Logar, poginulo je 18 ljudi, među kojima je bilo djece i tinejdžera.NATO je zbog toga pooštrio uslove za napade na kuće, ali i dalje namjerava da ih koristi kako bi zaštitio svoje kopnene trupe.

"Sa NATO je jasno postignut sporazum da nikakva bombardovanja civilnih kuća nijesu dozvoljena.Čak i kad su napadnute, snage Alijanse ne mogu da koriste avione da bombarduju kuće Avganistanaca", rekao je Karzai na konferenciji za novinare, ponovivši rečenicu "čak i kad su napadnute".

Glavnokomandujući snaga NATO i SAD u Avganistanu, američki general Džon Alen je posle tragedije u provinciji Logar otišao na lice mesta da se izvini, a Alijansa je saopštila da će vazdušni udari drastično biti redukovani.

Oni će, prema tumačenju NATO, postati posljednje sredstvo kojem će se pribjegavati, i to u slučaju kad treba spasavati vojnike.

Kako je saopštila Alijansa, Alen je izdao naređenje da snage NATO i SAD "ne smiju koristiti vazdušnu municiju protiv civilnih staništa".Ali u saopštenju se nalazi i rečenica: "Avganistanske i koalicione snage kao i uvjek zadržavaju pravo da koriste vazdušnu municiju u samoodbrani, ako nemaju drugog izbora".

Na konferenciji za medije, zvaničnici Pentagona su demantovali da se ova politika, koju je predstavio Alen, mnogo razlikuje od Karzaijeve.
XS
SM
MD
LG