Dostupni linkovi

Sirija pustila u opticaj nove banknote


Sirija je u opticaj pustila svježe količine gotovog novca radi finansiranja svog fiskalnog deficita nakon što su nasilje i sankcije smanjile prihode i uticale na ekonomski rast, izjavili su danas sirijski bankari.

Četiri bankara iz Damaska rekli su da su nove banknote štampane u Rusiji u probnim iznosima puštene u opticaj u glavnom gradu i Alepu.

Prema njihovim riječima, nove banknote su u upotrebi ne samo da bi zamijenile stare već i da bi se osigurale isplate plata i drugih troškova vlade i to je korak za koji ekonomski stručnjaci smatraju da će povećati inflaciju i pogoršati ekonomsku krizu.

Prema podacima UN, snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu ubile su najmanje 10.000 ljudi od početka pobune u martu prošle godine i vlada navodi da je poginulo više od 2.600 pripadnika bezbjednosnih snaga.

Bankari su istakli da je novi novac odštampan u Rusiji ali nisu mogli da objave ime firme koja je to uradila. Dva bankara su rekla da su o ovom pitanju razgovarala sa zvaničnicima koji su se nedavno vratili iz Moskve.

"Rusi su poslali uzorak novih banknota koje su odobrene i isporučena je prva narudžba. Prfema mom shvatanju nove banknote su puštene na tržište", rekao je jedan od bankara. Niko od bankara nije želio da bude imenovan.
XS
SM
MD
LG