Dostupni linkovi

Obami pao rejting u svijetu


Međunarodna podrška vanjskoj politici američkog predsjednika Baraka Obame znatno je opala tokom njegovog mandata, prije svega u Kini i Japanu.

Među 21 zemljom u kojima je agencije "Pew research" sprovela istraživanje najveći pad podrške Obami zabilježen je u Kini, i to sa 57 na samo 27 odsto, preneo je BBC, navodeći da je većina ispitanika u gotovo svim zemljama izrazila protivljenje američkim napadima bespilotnim letjelicama.

Pored Kine, najveći pad o odobravanju vanjske politike predsjednika SAD ove godine zabilježen je u Japanu, dugogodišnjem američkom savezniku, kao i u susjednom Meksiku.

Uprkos ovim podacima, Obama i dalje uživa visok stepen povjerenja među američkim saveznicima, pogotovu u Evropi, mada je u pet evropskih zemalja, u kojima je istraživanje sprovedeno i prije tri godine i ove godine, podrška Obaminoj međunarodnoj politici oslabila sa 78 na 63 odsto.

U pet muslimanskih zemalja gdje je anketa realizovana i 2009. i 2012. godine, podrška Obami je opala sa 34 na 15 odsto, dok je u Rusiji registrovan pad povjerenja u američkog predsjednika za čak 18 odsto - sa 40 na 22 odsto.

Istraživanje je pokazalo da postoji veliki raskorak između stepena očekivanja i djelovanja kad je riječ o Obaminoj politici o klimatskim promenama i rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, rekao je jedan od rukovodilaca projekta koji se sproveo "Pew research" Ričard Vik, koji smatra da su ljudi razočarani specifičnim političkim stavovima.
XS
SM
MD
LG