Dostupni linkovi

Danas izbor gradonačelnika Beograda


Skupština grada Beograda biraće danas novog gradonačelnika glavnog grada, njegovog zamenika i članove Gradskog veća.

Sednica na kojoj će se odbornici izjasniti o novom gradonačelniku počeće u 10 sati, a očekuje se da će na tu funkciju ponovo biti izabran Dragan Đilas, koji je kandidat za gradonačelnika liste "Izbor za bolji Beograd".

Budući gradonačelnik glavnog grada biće izabran iz redova odbornika, na predlog predsednika Skupštine grada Beograda, većinom glasova od ukupnog broja odbornika, a mandat mu je četiri godine.

Kandidat za gradonačelnika predlaže kandidata za njegovog zamenika, koji se bira na isti način kao i gradonačelnik, a kandidat za gradonačelnika takođe predlaže i kandidate za članove Gradskog veća.

Gradsko veće čine gradonačelnik, njegov zamenik i 13 članova, koje bira Skupština grada Beograda, na period od četiri godine, iz redova odbornika, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Skupština grada Beograda, koja je juče konstituisana, ima rok od mesec dana od konstituisanja da izabere izvršne organe, odnosno gradonačelnika i Gradsko veće, a u roku od tri meseca od konstituisanja da usvoji Statut grada.

Novi saziv gradskog parlamenta čini 50 odbornika liste "Izbor za bolji Beograd", 37 "Pokrenimo Srbiju", 13 odbornika koalicije SPS-PUPS-JS i 10 odbornika DSS.
XS
SM
MD
LG