Dostupni linkovi

Cipras: Raskinuti dogovor o katastrofalnim merama štednje


Uslovi pod kojima Grčka dobija međunarodni paket pomoći su toliko katastrofalni da moraju biti odbačeni, izjavio je u utorak Aleksis Cipras, lider levičarske partije Siriza koja ima velike šanse da osvoji najveći broj glasova na predstojećim izborima.

Cipras je rekao da će održati obećanje i raskinuti dogovor s međunarodnim kreditorima prema kojem Grčka dobija milijarde evra pomoći. Lider Sirize, koja je zauzela drugo mesto na izborima 6. maja, rekao je da mere štednje nametnute Atini da bi zauzvrat dobijala pomoć, vode Grčku u propast.

Ako Grčka ne ispuni obećanje daljim rezovima u budžetu i reformom privrede, druge evropske zemlje i Međunarodni monetarni fond koji pružaju pomoć, mogle bi da je obustave, čime bi primorali Atinu da napusti evrozonu.

Cipras, međutim, kaže da se nada da će ubediti evropske lidere da takav scenario predstavlja opasnost za dalje postojanje zajedničke evropske valute.

Posle izbora 6. maja nijedna stranka nije mogla da obrazuje vladu a propali su i pregovori o obrazovanju koalicije zbog čega su raspisani novi izbori za 17. jun.
XS
SM
MD
LG