Dostupni linkovi

Kacin: EU i regionalni lideri će motriti Nikolićeve poteze


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin obratio se 11. juna poslanicima EP tokom plenarnog zasjedanja u Strasbourgu. Izvjestivši ih o razvoju situacije u Srbiji nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora, Kacin je izmedju ostalog istaknuo da je Tomislav Nikolić obećao u više navrata tokom kampanje za predjsednika da će nastaviti da vodi Srbiju ka Evropi.

“Imajući u vidu njegovu nacionalističku prošlost, regionalni lideri i Evropska unija će pažljivo motriti njegove prve poteze kao predsjednika Srbije. Posjet predsjednika Nikolića Bruxellesu u 14. juna je u tom smislu od posebnog značaja”.

Kacin je takodjer pozvao na brzo formiranje srpske vlade koju čekaju teški zadaci, od ekoomskih do političkih.

Na početku plenarnog zasjedanja predsjednik EP Martin Schulz je uputio čestitku novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kojoj ga je istodobno podsjetio “ da se povijest ne smije ponovno pisati jer to nema nikakvu svrhu. Medjunarodno je priznato i potvrdjeno od strane Medjunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu da se u Srebrenici dogodio genocid i zločin protiv čovječnosti".
XS
SM
MD
LG